Министерството на финансите и Българската народна банка обявиха дата за нов аукцион, на който страната ще предложи Държавни ценни книжа с падеж от 5 години на обща стойност от 500 млн. лв. Това съобщи днес официално централната ни банка. Размерът на емисията е рекорден за такава от вътрешния ни пазар.

Експертите са определили 11 октомври за набиране на дълга, като според съобщението на БНБ те искат нулев лихвен процент по книжата. Това няма да бъде прецедент, а само преди месец бе преотворена нова емисия 5-годишни книжа, които бяха продадени при отрицателна доходност от 0,15%. На практика това означава, че инвеститорите плащат на държавата, за да могат да й заемат пари. Очаква се сега да се постигне същата доходност с отрицателни стойности. 

До момента страната е изтеглила 1,3 млрд. лв. през тази година, а ако този търг мине успешно, то сумата ще набъбне до 1,8 млрд. лв. Особена изненада в кредиторите не се очаква - банки, пенсионните фондове, застрахователни дружества. 

Таванът на дълга за тази година бе закован на 4,7 млрд. лв., който ще финансира дефицита в хазната. Едва ли обаче всички тези пари ще бъдат изтеглени, имайки предвид, че бюджетът върви на плюс вече трети месец.